Konopie w ostatnim czasie zyskują popularność wśród fanów zdrowych produktów spożywczych. Nic dziwnego, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo wykazują szereg działań prozdrowotnych. Jednym z produktów, który z nich powstaje jest mleko konopne. Sprawdź, jakie ma ono właściwości i jak je przygotować!
Czym jest i jak powstaje mleko z konopi?
Mleko z konopi jest napojem, który powstaje po zmiksowaniu nasion konopi i wody. Aby urozmaicić smak, producenci dodają do niego słodziki, cukier, miód oraz ekstrakty owocowe.
Jest to jedna z alternatyw dla mleka krowiego. Mleko konopne nie zawiera laktozy i jest idealne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz wegan.
Mleko konopne charakteryzuje się niższą zawartością kalorii w porównaniu do mleka krowiego. Ma aromat orzechowo-słonecznikowy, a także kremowy odcień.
→→→ Sprawdź także: Krople CBD.
Mleko konopne – właściwości
Konopie można kupić w postaci nasion łuskanych i niełuskanych, białka w proszku, oleju konopnego oraz mleka z konopii. Są superpokarmem bogatym w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, chlorofil, antyoksydanty i enzymy. Ważne jest także to, że dostarczają one idealnej proporcji kwasów Omega 3 i 6 (1:3).
→→→ Przeczytaj też – Nasiona konopi niełuskane – jak jeść?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 są ważne dla zdrowia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu oraz pięknej skóry. Działają także przeciwzapalnie i antydepresyjnie, obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zawałom serca. Aby czerpać korzyści z tych kwasów, należy przyjmować je w odpowiednich proporcjach – dwukrotnie więcej omega-3 niż omega-6.
Ziarna konopi stanowią idealne źródło obydwu typów kwasów Omega – 1,5 łyżki stołowej tego produktu to aż 1245 mg Omega-3 oraz 436 mg Omega-6! Jeśli zainteresował Cię ten temat, więcej przeczytasz w artykule Nasiona konopi – właściwości.
Mleko konopne – przepis
Składniki:
- 80 g łuskanych nasion konopi,
- 1,5 l wody,
- łyżka miodu,
- cynamon lub kakao (do smaku).
Przygotowanie:
- Blenduj nasiona konopii i wodę w wysokim naczyniu przez około 3 minuty aż do momentu utraty klarowności przez wodę oraz pojawienia się na powierzchni tłustej piany.
- Przelej mleko przez sitko, aby usunąć pulpę, którą możesz wykorzystać do przygotowania np. ciasta.
- Mleko dosłodź miodem oraz doprawiam ulubionymi przyprawami (cynamon lub kakao).
- Podawaj mleko konopne na zimno lub na gorąco – w drugim przypadku zadbaj o to, by temperatura podgrzanego mleka nie była większa niż 40 stopni C.