Mleko konopne – przepis, właściwości 

1 min read

Konopie w ostatnim czasie zyskują popularność wśród fanów zdrowych produktów spożywczych. Nic dziwnego, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo wykazują szereg działań prozdrowotnych. Jednym z produktów, który z nich powstaje jest mleko konopne. Sprawdź, jakie ma ono właściwości i jak je przygotować!

Czym jest i jak powstaje mleko z konopi?

Mleko z konopi jest napojem, który powstaje po zmiksowaniu nasion konopi i wody. Aby urozmaicić smak, producenci dodają do niego słodziki, cukier, miód oraz ekstrakty owocowe.

Jest to jedna z alternatyw dla mleka krowiego. Mleko konopne nie zawiera laktozy i jest idealne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz wegan.

Mleko konopne charakteryzuje się niższą zawartością kalorii w porównaniu do mleka krowiego. Ma aromat orzechowo-słonecznikowy, a także kremowy odcień.

→→→ Sprawdź także: Krople CBD.

Mleko konopne – właściwości 

Konopie można kupić w postaci nasion łuskanych i niełuskanych, białka w proszku, oleju konopnego oraz mleka z konopii. Są superpokarmem bogatym w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, chlorofil, antyoksydanty i enzymy. Ważne jest także to, że dostarczają one idealnej proporcji kwasów Omega 3 i 6 (1:3).

→→→ Przeczytaj też – Nasiona konopi niełuskane – jak jeść?

Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 są ważne dla zdrowia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu oraz pięknej skóry. Działają także przeciwzapalnie i antydepresyjnie, obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zawałom serca. Aby czerpać korzyści z tych kwasów, należy przyjmować je w odpowiednich proporcjach – dwukrotnie więcej omega-3 niż omega-6.

Ziarna konopi stanowią idealne źródło obydwu typów kwasów Omega – 1,5 łyżki stołowej tego produktu to aż 1245 mg Omega-3 oraz 436 mg Omega-6! Jeśli zainteresował Cię ten temat, więcej przeczytasz w artykule Nasiona konopi – właściwości.

Mleko konopne – przepis 

Składniki:

  • 80 g łuskanych nasion konopi,
  • 1,5 l wody,
  • łyżka miodu,
  • cynamon lub kakao (do smaku).

Przygotowanie:

  1. Blenduj nasiona konopii i wodę w wysokim naczyniu przez około 3 minuty aż do momentu utraty klarowności przez wodę oraz pojawienia się na powierzchni tłustej piany.
  2. Przelej mleko przez sitko, aby usunąć pulpę, którą możesz wykorzystać do przygotowania np. ciasta.
  3. Mleko dosłodź miodem oraz doprawiam ulubionymi przyprawami (cynamon lub kakao). 
  4. Podawaj mleko konopne na zimno lub na gorąco – w drugim przypadku zadbaj o to, by temperatura podgrzanego mleka nie była większa niż 40 stopni C.

Jak usunąć metale ciężkie z organizmu?

Metale ciężkie obecne są w powietrzu, wodzie, żywności, niektórych kosmetykach i lekach. Z tego powodu stykamy się z nimi bardzo często. Przeczytaj nasz artykuł...
admin
10 min read

Olej konopny – jak stosować?

Konopie nie każdemu dobrze się kojarzą ze względu na złą renomę ich indyjskiej odmiany, czyli marihuany (Cannabis sativa L. var. India). Warto jednak wiedzieć,...
admin
4 min read

Maść z konopii – na co pomaga? 

Maść konopna zalicza się do grupy dermokosmetyków. Jej główny składnik aktywny to olej konopny wytwarzany z konopii siewnych. Świetnie sprawdza się jako kosmetyk do...
admin
1 min read

Dodaj komentarz