Olej konopny z czosnkiem i rozmarynem 100 ml

14,00 zł

Olej konopny z czosnkiem i rozmarynem 100 ml

...

034

Nowy

Olej konopny z czosnkiem i rozmarynem 100 ml

Olej konopny z czosnkiem i rozmarynem  jest powszechnie stosowany jako produkt kulinarny,używany do aromatyzowania potraw mięsnych , makaronów z powodzeniem może być dodawany do sałatek.Dzięki połączeniu oleju konopnego z nasion konopi z czosnkiem i rozmarynem ,oprócz doznań smakowych otrzymamy jeszcze szereg właściwości korzystnie wpływających na organizm.

Najcenniejszym składnikiem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), który jest w nie wyjątkowo bogaty (ok. 75 proc.) w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, oleinowy. Naukowcy i uczeni szczególnie podkreślają doskonałą proporcję tych kwasów, która wynosi 3:1. w ten sposób uzyskany został idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie.

Olej konopny jest bardzo cennym surowcem , gdyż zawiera szereg niezbędnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, min.: witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D i E), sole mineralne (wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk i fosfor), fitosterole, fosfolipidy. Zawiera w sobie 20 podstawowych aminokwasów w tym również 9 niezbędnych takich których organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, więc mogą być dostarczane do organizmu jedynie w pożywieniu. Pełni funkcję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco, regenerująco dla skóry. Wpływa również na jej dotlenienie i odżywienie co równa się lepszym jej ukrwieniem. Ponadto olej konopny bogaty jest w witaminę K - witamina ta ma wpływ na krzepliwość krwi , odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapniowej oraz reguluje wytwarzanie protrombiny. Olejowi konopnemu przypisuje się działanie poprawiające funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaganie serca i naczyń krwionośnych, obniżanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto wspiera układ immunologiczny, a tym samym przyczynia się do budowy odporności organizmu.

Dla kogo olej konopny ?

Dla każdego ! Stanowi bardzo ważny składnik codziennej zdrowej i zbilansowanej diety. Polecany jest przede wszystkim osobom osłabionym, które są wyniszczone chorobą lub innymi dolegliwościami, cierpiącym na anemię lub awitaminozę. Nasiona konopne, z których powstaje olej konopny są wyjątkowo bogate w fitynę dzięki czemu znajdują zastosowanie w terapii histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości.

Czosnek jest naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym,przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwpasożytniczym. Natomiast rozmaryn dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka,korzystnie działa na pracę wątroby.

Naukowcy z Sanford-Burnham Medical Research Institute (USA) na łamach pisma „Investigative Ophthalmology & Visual Science” przekonują, że rozmaryn ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Zawarty w ziele kwas karnozowy może uchronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej.    

Do czego go stosujemy ?

Olej z nasion konopi tłoczony jest na zimno macerowany czosnkiem i rozmarynem. Ma delikatny smak i zapach. Przygotowując pyszne i zdrowe potrawy można go stosować do wszystkiego jednak należy pamiętać żeby go nie używać do smażenia, ponieważ ze względu na swoją strukturę nie nadaje się do tego.

SKŁAD: olej konopny z nasion tłoczony na zimno
macerowany czosnkiem i rozmarynem.

Po otwarciu spożyć w ciągu 2 miesięcy. 
Przechowywać w lodówce.

Pojemność: 100 ml

Be the first to write your review !

Napisz opinię