Metale ciężkie i ich wpływ na nasze zdrowie

Metale ciężkie i ich wpływ na nasze zdrowie

Dziś – nie o konopiach , chodź konopie są  wspaniałą rośliną pomagającą w wielu dolegliwościach,   o ich pozytywnych działaniach można pisać i pisać .Dziś o metalach ciężkich , o ich wpływie na nasze organizmy i nasze zdrowie , o niefarmakologicznych sposobach oczyszczania organizmu .

Metale ciężkie są to metale uznane na obecnym etapie rozwoju tzw. biochemii nieorganicznej za zbędne lub nawet toksyczne. Wprowadzane jednorazowo w małych dawkach przez dłuższy czas do organizmu mogą powodować  ostre lub przewlekłe zatrucia . Zatrucie przewlekłe rozwija się powoli i przez pierwszy rok przebiega zwykle bezobjawowo. Dopiero po mniej więcej  5 latach pojawiają się bóle mięśniowo stawowe, duszności, uszkodzenia nerek, zmiany w płucach i układzie kostnym, problemy skórne itp .Natomiast zatrucie ostre objawia się dusznością , przyspieszeniem oddechu i tętna, bólami i zawrotami głowy , nudnościami, wymiotami, problemami jelitowymi, utratą łaknienia, zaparciami.  Szereg metali ciężkich jest stałym i niezbędnym składnikiem żywego organizmu (żelazo, cynk, miedź, mangan, kobalt). Inne natomiast  jak rtęć, ołów, aluminium, kadm, tal, bar są dla organizmu szkodliwe.

Czy wiesz ,że wiele zwykłych, codziennych produktów zawiera toksyczne metale. Toksyczne metale występują w jedzeniu, w wodzie, którą pijemy, i w powietrzu, którym oddychamy. Zawarte w atmosferze pyły wraz z metalami ciężkimi opadają na nadziemne części roślin oraz dostają się do gleby. Pobierane są przez korzenie roślin lub zwierzęta wypasane przy drogach i w ten sposób włączane do łańcucha pokarmowego. Pierwiastki te nie ulegają biodegradacji. Są one niezniszczalne i nieusuwalne. Raz wprowadzone do środowiska krążą w nim stale, zmieniając, co najwyżej swoją formę. Metale ciężkie są wszechobecne, można je wykryć w każdym materiale organicznym i w każdym żywym organizmie. W nadmiarze są szczególnym zagrożeniem dla człowieka.

Ciało ludzkie wymaga bardzo śladowych ilości kilku metali, ale gdy ich stężenie jest za wysokie  powodują uszkodzenia na poziomie komórkowym poprzez inicjowanie stresu oksydacyjnego. Uszkodzenia te mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób i problemów zdrowotnych. Udowodniono, że  zbyt wysokie stężenie metali ciężkich  ma związek z  problemami z płodnością i obniżeniem ilorazu inteligencji .Są szczególnym zagrożeniem dla człowieka.

Dlatego jeśli lekarz nie zleci takiego badania poprośmy go lub zróbmy go sami na własną rękę badając siebie i nasze dzieci. Może znajdziemy wtedy odpowiedz na nasze dolegliwości.

Jak naturalnymi sposobami  spróbować oczyścić nasz organizm z metali ciężkich

10 produktów , które pomogą usunąć metale ciężkie z naszego organizmu i z organizmu naszych dzieci.

  1. Czosnek – od lat znany jako naturalny antybiotyk, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Spożywany regularnie pomaga uniknąć przeziębień i chorób sezonowych. Całościowo wzmacnia nasz organizm. Nie możemy zapomnieć   o tym, że usprawnia pracę układu krążenia, obniża poziom ,,złego,, cholesterolu i zmniejsza ryzyko zapadnięcia na cukrzycę czy nowotwory. Czosnek wyróżnia się także właściwościami detoksykacyjnymi. Szczególnie dobrze sprawdza się w usuwaniu z organizmu ołowiu. Naukowcy analizujący właściwości czosnku porównali je z działaniem d-penicylaminy – leku wiążącego metale i stosowanego do usuwania niektórych związków toksycznych z organizmu. Okazało się, że czosnek nie tylko dorównuje mu skutecznością pod względem leczenia ołowicy, ale jest od niego bezpieczniejszy!
  2. Witamina C i produkty bogate w tą witaminę – dzika róża, głóg , rokitnik . Witamina C wzmacnia nasz organizm ,przeciwdziała przeziębieniom jest silnym antyutleniaczem, i co nie mniej ważne ma właściwości detoksykacyjne. Odpowiedni poziom przeciwutleniaczy w naszym organizmie jest podstawą prawidłowej pracy wątroby, organu , który odpowiada za oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii w tym również metali ciężkich.
  3. Woda - Wodę najlepiej jest spożywać tuż po przebudzeniu, od pół godziny do godziny przed śniadaniem. Wskazane w postaci ciepłej lub gorącej: wrzątek rozgrzewa organizm i pobudza krążenie, co przyczynia się do lepszej pracy narządów wewnętrznych. Wielu naukowców stwierdza, że regularne poranne spożywanie wody pomaga w zwalczaniu rozmaitych przypadłości zdrowotnych (m.in. bólów głowy, zaparć, bólów gardła), a nawet przeciwdziała rozwojowi chorób przewlekłych (m.in. nadwagi, cukrzycy i nowotworów). Pijmy jej więc jak najwięcej u uczmy dzieci picia wody od najmłodszych lat.
  4. Brukselka – może i dzieci nie przepadają za tym warzywem ale brukselkazawiera wysoką zawartość kwasu foliowego i jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Jest skarbnicą  mikroelementów, takich jak magnez, mangan, żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor oraz cynk, i witamin: A, B, C, E i K. Brukselka polecana jest również jako składnik jadłospisu maluchów, przeciwdziała bowiem infekcjom gardła, wzmacnia układ pokarmowy oraz nerwowy. Posiada także silne właściwości detoksykacyjne. Zawdzięcza to glukozynolanom – związkom, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych metabolitów. Brukselka zawiera także sulforafan – związek o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Badania dowiodły, że zmniejsza on akumulację arsenu w komórkach wątroby oraz toksyczność tego metalu dla organizmu.
  5. Morszczyn pęcherzykowaty ten glon zawiera dużą ilość mikroelementów (jod, magnez, mangan, miedź, cynk, sód, potas, siarkę) oraz barwniki i fenole – związki o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Można go kupić w postaci suszonej . Medyczne wykorzystanie morszczynu związane jest z jego korzystnym wpływem na układ odpornościowy oraz na funkcje tarczycy. Badania wykazały także, że glon ten posiada wyjątkowe zdolności do usuwania aluminium z organizmu. To jeden z efektów korzystnego wpływu morszczynu na funkcje wątroby, woreczka żółciowego i układu limfatycznego.
  6. Mniszek lekarski -  bywa mylony z mleczem – to jednak dwie odmienne rośliny. Chwast ten ceniony jest za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim ceniony jest za swoje właściwości lecznicze. Oprócz witamin i mikroelementów, zawiera on liczne garbniki i polifenole o szerokim spektrum działania prozdrowotnego. W postaci herbatki z ziela i korzenia mniszek stosowany jest jako środek na oczyszczenie krwi i detoksykację wątroby.
  7. Kolendra siewna - roślina z rodziny selerowatych. W Polsce popularna jako przyprawa,  możemy ją również kupić na targu. Jest składnikiem mieszanek przyprawowych (m.in. curry),  stosowana jako dodatek do sosów, sałatek, mięs, zup, a nawet deserów i nalewek. Warto ją  wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ oprócz wielu właściwości zdrowotnych, znana jest jako zioło o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, antycholesterolowych, posiada również zdolność usuwania rtęci z organizmu. Jej właściwości w tym zakresie dowiodło badanie przeprowadzone w 1996 r. przez japońskich naukowców.
  8. Burak -tanie, dostępne przez okrągły rok warzywo jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy: zawiera betaninę. To barwnik odpowiedzialny za ciemno czerwony kolor bulwy tej rośliny, a także za jej liczne właściwości prozdrowotne. Betanina ma nie tylko działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ale jest również jednym z najskuteczniejszych związków w profilaktyce nowotworowej oraz miażdżycowej. Reguluje  pracę wątroby i poprawia jej funkcje detoksykacyjne, oczyszcza krew oraz usprawnia pracę woreczka żółciowego. Oprócz betaniny buraki zawierają bogaty wachlarz witamin i pierwiastków o dobroczynnym działaniu prozdrowotnym, m.in. te o których rzadko słyszymy , jak rubid, cez, mangan.
  9. Chlorella – niesamowity glon z grupy zielenic , zawiera szereg mikroelementów i witamin , które wspomagają działanie układu odpornościowego, posiada właściwości odchudzające i odmładzające, pomaga nam obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ma również zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. Chlorella jest także nieodzownym składnikiem terapii detoksykacyjnych: posiada zdolność wiązania i usuwania z organizmu metali ciężkich, takich jak ołów, kadm czy rtęć. Nie należy z nią jednak przesadzać. U niektórych osób może bowiem wywołać reakcje alergiczne i dolegliwości żołądkowe.
  10. Cebula –najskuteczniejsza w postaci surowej ,  ma właściwości detoksykacyjne. Cebula, dzięki zawartości związków siarki, usprawnia pracę wątroby i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, m.in. metali ciężkich, takich jak ołów czy arsen. Cebulę tak  jak czosnek, należy jednak dawkować ją z umiarem – jest bowiem ciężkostrawna i spożywana w nadmiarze może podrażnić śluzówkę układu pokarmowego.

Tych dziesięć produktów pomoże nam w sposób naturalny oczyścić organizm , wprowadźmy więc na stałe te produkty do naszej diety i diety naszych dzieci. A organizm sam się nam odwdzięczy.

Zapraszamy do zapoznania sie z ofertą naszego sklepu, aby wspomóc nasz organizm

 

 

 

Zostaw odpowiedź

* Imię:
* E-mail: (Nie publikuj)
   Strona www: (adres url stronyhttp://)
* Komentarz